Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka
+do podsypania - 15 g drożdże
świeże - 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka cukier
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 80 g ser parmezan
- 5 łyżeczek pesto bazyliowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże razem z cukrem rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Zaczyn dodaj wraz z oliwą i solą do przesianej mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
- Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt o grubości 3mm. Rozsmaruj na nim pesto, zostawiając ok. 2 cm ciasta przy dłuższych bokach. Połowę ciasta posyp serem.
- Ciasto ostrożnie złóż na pół wzdłuż dłuższego boku, uważając, by się nie rozerwało. Następnie delikatnie rozwałkuj, po czym pokrój je w paski o długości 4 cm.
- Paski zwiń w spirale i ułóż na papierze do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piecz paluchy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku