Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paluchy ziemniaczane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 300 g  ziemniaków
  • 1.5 szklanek  szklanki mąki
  • 1 łyżka  miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 2 sztuki duże szczypty pieprzu
  • żółtko do posmarowania
    Do posypania
  • mak
  • sezam
  • kminek
  • gruba sól
  • zioła

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do zimnych ziemniaków dodaj masło, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto i formuj z niego wałki o średnicy 8 mm. Pokrój je na 12-centymetrowe paluchy i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posypką. Piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE