Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Paluszki drożdżowe z kminkiem i grubą solą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  mąki
  • 1/2 łyżeczki  drobnej soli
  • 4 łyżki  grubej soli
  • 150 g  masła
  • 20 g  drożdży
  • 1/2 l  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • kminek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj drewnianą łyżką. Dodaj przesianą mąkę, drobną sól i mleko. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz uzyskaną masę z miękkim masłem. Wyrabiaj dłońmi, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć w środku dziurki z powietrzem.
  2. Ciasto rozwałkuj dość cienko, podsypując je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp w miarę równo grubą solą i kminkiem. Następnie radełkiem do faworków pokrój ciasto na równe paski.
  3. Blachę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem i ułóż na niej paski ciasta Piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE