Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Paluszki drożdżowe z kminkiem i grubą solą


02.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  mąki
  • 1/2 łyżeczki  drobnej soli
  • 4 łyżki  grubej soli
  • 150 g  masła
  • 20 g  drożdży
  • 1/2 l  mleka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • kminek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj drewnianą łyżką. Dodaj przesianą mąkę, drobną sól i mleko. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz uzyskaną masę z miękkim masłem. Wyrabiaj dłońmi, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć w środku dziurki z powietrzem.
  2. Ciasto rozwałkuj dość cienko, podsypując je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp w miarę równo grubą solą i kminkiem. Następnie radełkiem do faworków pokrój ciasto na równe paski.
  3. Blachę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem i ułóż na niej paski ciasta Piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE