Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 4 łyżki grubej soli
- 150 g masła
- 20 g drożdży
- 1/2 l mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 sztuka jajko
- kminek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj drewnianą łyżką. Dodaj przesianą mąkę, drobną sól i mleko. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz uzyskaną masę z miękkim masłem. Wyrabiaj dłońmi, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć w środku dziurki z powietrzem.
- Ciasto rozwałkuj dość cienko, podsypując je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp w miarę równo grubą solą i kminkiem. Następnie radełkiem do faworków pokrój ciasto na równe paski.
- Blachę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem i ułóż na niej paski ciasta Piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka