Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 12 sztuk pieczarek
- 3 łyżki masła czosnkowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 sztuki plasterki wędzonego boczku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 6 sztuk kromek chleba tostowego
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z pieczarek ostrożnie usuń nóżki, tak żeby nie uszkodzić kapeluszy.
- Kapelusze pieczarek obsmaż na łyżce masła czosnkowego i łyżce oliwy, by nabrały złotej barwy. W trakcie smażenia dopraw grzyby solą i pieprzem. Wyjmij je na ręcznik papierowy. Boczek pokrój w drobną kostkę i posiekaj ogonki pieczarek.
- Do tłuszczu po smażeniu kapeluszy pieczarek dodaj drobinę masła i wrzuć boczek oraz posiekane nóżki. Podsmażaj, aż boczek będzie chrupiący.Z kromek chleba tostowego wytnij kwadraciki. Smaż kawałki chleba przez dwie minuty z każdej strony na maśle z oliwą, aż nabiorą złotego koloru.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż podsmażone pieczywo, na nich kapelusze z pieczarek (włóż do nich odrobinę boczkowo-grzybowego farszu), a następnie posyp wszystko startym parmezanem. Zapiekaj 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka