Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pikantne muffinki z indykiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pikantne muffinki z indykiem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 450 g  mąka pszenna
  • 250 ml  woda
    letnia
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 25 g  drożdże
    świeże
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 150 g  szynka
    z indyka
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka zielona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 200 g  ser
    starty
  • 1 łyżka  masło
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wodę, sól, cukier, pokruszone drożdże i oliwę. Składniki ucieraj przez 5 minut mikserem za pomocą haka do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  2. Uzyskane ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, zagnieć i cienko rozwałkuj.
  3. Szynkę pokrój w kostkę. Papryki oczyść z nasion i pokrój połówki w drobną kostkę.
  4. Ciasto posyp kosteczkami szynki i papryki. Posyp solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie startym serem.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12 plastrów. Plasterki przełóż do wysmarowanych masłem form do muffinek. Nakryj ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstaw muffinki do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE