Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 500 g por
biała część - 150 g szynka
chuda - 1 łyżka mąka
- 1 łyżka masło
- 1 szklanka mleko
- 1 sztuka jajka
- 100 g serek topiony
śmietankowy - gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść i opłucz. Pokrój je na 10-centymetrowe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu odsącz na sicie.
- Każdy kawałek pora owiń plasterkiem szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- W garnku rozpuść masło. Następnie wsyp mąkę i mieszając dokładnie połącz z masłem. Uzyskaną zasmażkę zdejmij z ognia, wlej trochę mleka i energicznie wymieszaj. Postaw ponownie na ogniu i cały czas mieszając stopniowo dolewaj pozostałe mleko. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojony w kostkę ser i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj roztrzepane jajko i ponownie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej pory z szynką. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka