Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Por zapiekany w szynce


19.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pory zapiekane w szynce to tańsza alternatywa dla popularnej przystawki jaką są szparagi w plastrze szynki.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 500 g  por
    biała część
  • 150 g  szynka
    chuda
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 łyżka  masło
  • 1 szklanka  mleko
  • 1 sztuka  jajka
  • 100 g  serek topiony
    śmietankowy
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pory oczyść i opłucz. Pokrój je na 10-centymetrowe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Po ugotowaniu odsącz na sicie.
  2. Każdy kawałek pora owiń plasterkiem szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. W garnku rozpuść masło. Następnie wsyp mąkę i mieszając dokładnie połącz z masłem. Uzyskaną zasmażkę zdejmij z ognia, wlej trochę mleka i energicznie wymieszaj. Postaw ponownie na ogniu i cały czas mieszając stopniowo dolewaj pozostałe mleko. Powstały sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojony w kostkę ser i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj roztrzepane jajko i ponownie wymieszaj.
  4. Gotowym sosem polej pory z szynką. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

MrHyde

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE