Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 150 g wędzonego łososia norweskiego
- 2 sztuki dojrzałe awokado
- 1 sztuka świeży ogórek
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżka świeżej mięty + kilka listków do ozdoby
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Plastry łososia pokrój w poprzek włókien w paseczki. Posiekaj miętę. Cytrynę umyj, osusz i podziel na dwie części. Ogórek obierz, usuń pestki, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Skrop sokiem z połowy cytryny. Zmiksuj na gładko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj miętę.
- Do naczynia nakładaj kolejno: mus z awokado, kawałki łososia (odłóż 6 plasterków do ozdoby) i ogórek. Wierzch udekoruj łososiem, cytryną i listkiem mięty. Oprósz pieprzem. Do momentu podania przechowuj w lodówce.
Źródło przepisu: moje smaki życia