Dzisiaj jest: Środa, 18.07.2018 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Rogaliki z jajkiem


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 120 g  margaryny
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka  mleka o temperaturze pokojowej
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 opakowanie  drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1/2 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko do posmarowania rogalików
  • 10 sztuk jajek ugotowanych na twardo

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Margarynę roztop, wystudź. Do mąki wsyp drożdże, sól, gałkę. Wlej mleko wymieszane z żółtkami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodawaj stopniowo margarynę, ciągle wyrabiając.
  2. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podziel na 10 części.
  3. Rogaliki z jajkiem: Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 12 cm. Na każdym okręgu ułóż wystudzone jajko, ciasto zwiń w rogalik.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż rogaliki. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE