Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Rybne babeczki z jajkiem z koszulce


05.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.25 szklanek  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 10 dag  masła
  • 1 szczypta  soli
  • masło do foremek
    Nadzienie
  • 10 dag  wędzonego łososia
  • 2 łyżki  majonezu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 6 sztuk jajek
  • 1/3 szklanki  octu
  • czerwony kawior
  • oliwki nadziewane papryką
  • garść liści rukoli

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, masło oraz sól i zagnieć ciasto. Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzonym ciastem wylep natłuszczone foremki do babeczek, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp suchy groch. Tak przygotowane babeczki piecz 15 minut w 190 st. C. Następnie usuń groch oraz papier i piecz kolejne 10-15 minut.
  3. Łososia pokrój w kostkę. Dodaj majonez oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnij upieczone babeczki.
  4. W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu. Jajka wbijaj kolejno na łyżkę wazową i wkładaj delikatnie do gorącej, lecz nie wrzącej wody. Gotuj, aż białko się zetnie. Gotowe jajka przełóż do naczynia z zimną wodą.
  5. Tak przygotowane jajka ułóż na wierzchu babeczek, obłóż kawiorem, plasterkami oliwek oraz listkami rukoli.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE