Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 24 sztuki ziemniaki
4 sztuki na porcję - 1 łyżka ocet winny
- 1 łyżka woda
przegotowana - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szklanka majonez
- 1 łyżka korniszony
posiekane - 6 plastrów pomidory
- 1 puszka sardynki w oliwie
- 1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Otarte ze skórki ziemniaki gotujemy, uważając, by się nie rozpadły, cedzimy, kroimy w cząstki jak pomarańcze, układamy w miseczce, kropimy octem winnym wymieszanym z wodą, oprószamy przyprawami, dodajemy korniszony i majonez.
- Na porcjowych talerzykach rozkładamy plastry pomidora, na każdy nakładamy, w równych ilościach, sałatkę, na niej, delikatnie wciskając, odsączoną z oliwy sardynkę. Całość przybieramy zieleniną.