Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka mały kalafior
- 1 sztuka brokuł
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka białko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły i kalafior ugotuj, odcedź. Następnie dodaj sól, pieprz, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i zmiksuj.
- Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do zmiksowanych warzyw i delikatnie wymieszaj.
- Do miseczek żaroodpornych włóż papkę warzywną i zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Następnie wyjmij z piekarnika, na każde wbij po jednym jajku i ponownie wstaw do pieca. Podawaj gdy tylko białko się zetnie.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza