Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 osób
Składniki
- 50 dag dziczyzna
karczek, polędwica, mięso od szynki - 30 dag wołowina
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - majeranek
do smaku - 3 sztuki jałowiec
owoce rozbite w moździerzu - 1 szklanka śmietana
- 1 szklanka suszone śliwki
- 1/2 szklanki wino czerwone wytrawne
- tłuszcz
do smażenia - mąka krupczatka
do obtaczania - 3 sztuki jabłka
połówki obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek usmażonych na tłuszczu - konfitury
z aronii lub smażone borówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy masę.
- Uformowane, równej wielkości sznycelki obtaczamy w mące, smażymy w tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Na sznycelkach kładziemy wymoczone w winie, wydrylowane śliwki, zalewamy winem, w którym się moczyły, na wierzch lejemy śmietanę i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 20-25 minut.
- Podajemy na półmisku przybranym liśćmi sałaty oraz połówkami smażonych jabłek, których wnętrza napełniamy smażonymi borówkami lub konfiturami z aronii.