Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycelki z dziczyzny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Danie jest dosyć drogie, ale smak rekompensuje koszty.

1 porcja dla: 12 osób


Składniki

  • 50 dag  dziczyzna
    karczek, polędwica, mięso od szynki
  • 30 dag  wołowina
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
  • 3 sztuki  jałowiec
    owoce rozbite w moździerzu
  • 1 szklanka  śmietana
  • 1 szklanka  suszone śliwki
  • 1/2 szklanki  wino czerwone wytrawne
  • tłuszcz
    do smażenia
  • mąka krupczatka
    do obtaczania
  • 3 sztuki  jabłka
    połówki obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek usmażonych na tłuszczu
  • konfitury
    z aronii lub smażone borówki

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy masę.
  2. Uformowane, równej wielkości sznycelki obtaczamy w mące, smażymy w tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
  3. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania.
  4. Na sznycelkach kładziemy wymoczone w winie, wydrylowane śliwki, zalewamy winem, w którym się moczyły, na wierzch lejemy śmietanę i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 20-25 minut.
  5. Podajemy na półmisku przybranym liśćmi sałaty oraz połówkami smażonych jabłek, których wnętrza napełniamy smażonymi borówkami lub konfiturami z aronii.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

dziczyznaprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE