Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szynka w galarecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szynka w galarecie to doskonały pomysł na przystawkę. Przepis można urozmaicać dodając różne jarzyny.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 plastrów  szynka gotowana
    dużych
  • 1 pęczek  koperek
  • 200 g  serek homogenizowany
    naturalny
  • 4 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 5 łyżeczek  żelatyna
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżeczka  chrzan
  • 5 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki  groszek zielony
    mrożony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnego bulionu odstaw na 15 minut, aby spęczniała. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pęczek koperku opłucz, osusz i drobno posiekaj. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści.
  3. 4 łyżeczki płynu wlej do serka homogenizowanego. Dodaj chrzan, posiekane jajka i 1 łyżeczkę koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  4. Pozostałą żelatynę wymieszaj z ciepłym bulionem. Dodaj resztę koperku.
  5. Na spód przezroczystej miseczki wlej porcję bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki, by stężał. W tym czasie plastry szynki posmaruj masą serową i zwiń w roladki.
  6. Rulony z szynki ułóż na talerzu z galaretką. Udekoruj krążkami pomidorków oraz blanszowanym groszkiem. Zalej wszystko resztą bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem potrawę udekoruj gałązką koperku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE