Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.02.2018 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Szynka w galarecie


10.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szynka w galarecie to doskonały pomysł na przystawkę. Przepis można urozmaicać dodając różne jarzyny.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 plastrów  szynka gotowana
    dużych
  • 1 pęczek  koperek
  • 200 g  serek homogenizowany
    naturalny
  • 4 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 5 łyżeczek  żelatyna
  • 2 szklanki  bulion drobiowy
  • 1 łyżeczka  chrzan
  • 5 sztuk  pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki  groszek zielony
    mrożony
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnego bulionu odstaw na 15 minut, aby spęczniała. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pęczek koperku opłucz, osusz i drobno posiekaj. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści.
  3. 4 łyżeczki płynu wlej do serka homogenizowanego. Dodaj chrzan, posiekane jajka i 1 łyżeczkę koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  4. Pozostałą żelatynę wymieszaj z ciepłym bulionem. Dodaj resztę koperku.
  5. Na spód przezroczystej miseczki wlej porcję bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki, by stężał. W tym czasie plastry szynki posmaruj masą serową i zwiń w roladki.
  6. Rulony z szynki ułóż na talerzu z galaretką. Udekoruj krążkami pomidorków oraz blanszowanym groszkiem. Zalej wszystko resztą bulionu z żelatyną i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem potrawę udekoruj gałązką koperku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE