Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 200 g sera pleśniowego turkusowego
- 500 g wędzonego łososia w plastrach
- 200 g twarogu śmietankowego
- 1 sztuka cytryna lub limonka
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podłużną formę wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Plastrami łososia obłóż formę tak, aby wystawały poza brzegi formy.
- Ser pleśniowy wymieszaj z twarogiem i dopraw pieprzem. Połowę masy nałóż do formy. Na niej umieść pozostałe plastry łososia i przykryj resztą masy serowej.
- Zawiń wystające plastry łososia. Przykryj folią i obciąż, zeby terrina była zwarta. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny lub limonki. Wstaw na noc do lodówki.
- Przed podaniem terrinę wyjmij z formy, odwiń z folii i pokrój w plastry.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca