Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 4 sztuki czubate łyżki startego parmezanu
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
- Masa
- 60 dag mielonego białego sera
- 35 dag szynki w kawałku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 sztuka średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, oregano lub bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Dodatkowo
- 5 sztuk jajek
- 1 sztuka świeży ogórek
- 2 sztuki plasterki szynki
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój dwa koła o średnicy 22 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj kilka razy. Piecz na rumiano w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Schłodź.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser wymieszaj z szynką, cebulką, czosnkiem i śmietaną. Dopraw suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem.
- Blaty posmaruj masą, połóż jeden na drugim. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w plasterki. Ogórek opłucz i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w paski. Wierzch tortu udekoruj plasterkami jajka, ogórka, paskami szynki oraz koperkiem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca