Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tort serowo-szynkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 20 dag  mąki
  • 10 dag  margaryny
  • 4 sztuki czubate łyżki startego parmezanu
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  zimnej wody
  • sól
    Masa
  • 60 dag  mielonego białego sera
  • 35 dag  szynki w kawałku
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 sztuka średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  majeranku, oregano lub bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    Dodatkowo
  • 5 sztuk jajek
  • 1 sztuka świeży ogórek
  • 2 sztuki plasterki szynki
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój dwa koła o średnicy 22 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj kilka razy. Piecz na rumiano w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Schłodź.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser wymieszaj z szynką, cebulką, czosnkiem i śmietaną. Dopraw suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem.
  3. Blaty posmaruj masą, połóż jeden na drugim. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w plasterki. Ogórek opłucz i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w paski. Wierzch tortu udekoruj plasterkami jajka, ogórka, paskami szynki oraz koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE