Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 5 łyżeczek żelatyny
- 8 sztuk jajek przepiórczych
- 1 sztuka marchewka
- 150 g chudej wędzonki
- garść liści świeżego szpinaku
- 300 g majonezu
- 5 sztuk plasterków szynki
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka włóż do wrzątku i ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a szpinak oczyść. Warzywa osobno sparz w osolonym wrzątku i odsącz.
- Szpinak pokrój. Wędzonkę pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, schłodź, dodaj do majonezu (powinien mieć temperaturę pokojową) i starannie wymieszaj. Następnie wrzuć marchewkę, szpinak oraz mięso. Całość dopraw.
- Boki oraz dno małej keksówki wyściel starannie folią spożywczą. Wyłóż plasterki szynki w taki sposób, aby ich krawędzie wystawały poza formę, po czym rozsmaruj 3/4 przygotowanej masy.
- Jajka ułóż na nadzieniu, delikatnie wciśnij i przykryj pozostałą masą. Na końcu wystające boki szynki złóż. Wierzch przykryj folią spożywczą. Całość dociśnij ciężki przedmiotem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku