Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Wielkanocny tunel


04.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 łyżeczek  żelatyny
  • 8 sztuk jajek przepiórczych
  • 1 sztuka marchewka
  • 150 g  chudej wędzonki
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 300 g  majonezu
  • 5 sztuk plasterków szynki
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do wrzątku i ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a szpinak oczyść. Warzywa osobno sparz w osolonym wrzątku i odsącz.
  2. Szpinak pokrój. Wędzonkę pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, schłodź, dodaj do majonezu (powinien mieć temperaturę pokojową) i starannie wymieszaj. Następnie wrzuć marchewkę, szpinak oraz mięso. Całość dopraw.
  3. Boki oraz dno małej keksówki wyściel starannie folią spożywczą. Wyłóż plasterki szynki w taki sposób, aby ich krawędzie wystawały poza formę, po czym rozsmaruj 3/4 przygotowanej masy.
  4. Jajka ułóż na nadzieniu, delikatnie wciśnij i przykryj pozostałą masą. Na końcu wystające boki szynki złóż. Wierzch przykryj folią spożywczą. Całość dociśnij ciężki przedmiotem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE