Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Wielkanocny tunel


04.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 5 łyżeczek  żelatyny
  • 8 sztuk jajek przepiórczych
  • 1 sztuka marchewka
  • 150 g  chudej wędzonki
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 300 g  majonezu
  • 5 sztuk plasterków szynki
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do wrzątku i ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a szpinak oczyść. Warzywa osobno sparz w osolonym wrzątku i odsącz.
  2. Szpinak pokrój. Wędzonkę pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, schłodź, dodaj do majonezu (powinien mieć temperaturę pokojową) i starannie wymieszaj. Następnie wrzuć marchewkę, szpinak oraz mięso. Całość dopraw.
  3. Boki oraz dno małej keksówki wyściel starannie folią spożywczą. Wyłóż plasterki szynki w taki sposób, aby ich krawędzie wystawały poza formę, po czym rozsmaruj 3/4 przygotowanej masy.
  4. Jajka ułóż na nadzieniu, delikatnie wciśnij i przykryj pozostałą masą. Na końcu wystające boki szynki złóż. Wierzch przykryj folią spożywczą. Całość dociśnij ciężki przedmiotem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE