Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Winna galareta z kurczakiem


05.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
  • 25 dag  szpinaku w dużych liściach
  • 1 sztuka słoiczek żurawiny
  • 1/2 l  czerwonego wina wytrawnego
  • 2 szklanki  bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki  żelatyny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż tak, aby otrzymać 8 pasków. Włóż do garnka, zalej gorącym bulionem i ugotuj. Ostudź.
  2. Listki szpinaku opłucz i lekko obgotuj. Przelej na sicie zimną wodą, dobrze odsącz.
  3. Paski mięsa owiń w liście szpinaku. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wina. Rozpuść na parze.
  4. Żurawinę zmiksuj, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z winem. Dodaj chłodną żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Połowę tężejącej galaretki wylej do foremki, ułóż mięso i zalej resztą galaretki. Odstaw do lodówki na 5 godzin.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE