Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1/2 sztuki bochenka chleba białego
- 1/2 sztuki bochenka chleba razowego
- 20 dag mielonego twarogu
- 20 dag miękkiej fety
- 20 dag mielonej szynki konserwowej
- 10 dag kremowego serka topionego
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- 5 dag miękkiego masła
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka kiszony ogórek
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka cytryna
- 1 pęczek szczypiorku
- 5-6 łyżek kremówki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki wódki
- słodka i ostra mielona papryka
- tymianek
- marynowany zielony pieprz
- papryka konserwowa
- kapary
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Twaróg utrzyj na gładką pastę z fetą, topionym serkiem i kremówką. Połowę pasty zmiksuj z mieloną szynką, sparzonym i obranym pomidorem, koncentratem pomidorowym oraz wódką. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.
- Drugą połowę pasty wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, startymi na tarce obranym kiszonym ogórkiem i cebulą. Dopraw sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Chleb pokrój na cienkie kromki, wykrój foremkami tartinki. Posmaruj je cienko masłem, przykryj tak samo wyciętymi foremkami plasterkami żółtego sera oraz pomidora. Na wierzch wyciśnij kolorowe pasty. Udekoruj paskami papryki, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem i ziołami.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca