Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekane pikantne jajka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szybkie danie z dużą ilością białka.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk  jajka
    ugotowane na twardo
  • 3 sztuki  jajka
    surowe
  • 12 plastrów  szynka
    chude
  • masło
    do smażenia
  • musztarda
    łagodna, do wysmarowania wędliny
  • 1 sztuka  czerstwa bułka
  • 1 szklanka  mleko
  • 1 szklanka  ser żółty
    utarty
  • 1 łyżka  wiórki mrożonego masła
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • papryka czerwona
    do smaku
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka obieramy ze skorupek.
  2. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.
  3. Na maśle rumienimy pokrojoną w zapałki bułkę.
  4. Mleko łączymy z surowymi jajkami, serem, przyprawami, zalewamy jajka, wierzch posypujemy grzankami i wiórkami mrożonego masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min.
  5. Zakąskę podajemy bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE