Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Zapiekane pikantne jajka


29.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szybkie danie z dużą ilością białka.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk  jajka
    ugotowane na twardo
  • 3 sztuki  jajka
    surowe
  • 12 plastrów  szynka
    chude
  • masło
    do smażenia
  • musztarda
    łagodna, do wysmarowania wędliny
  • 1 sztuka  czerstwa bułka
  • 1 szklanka  mleko
  • 1 szklanka  ser żółty
    utarty
  • 1 łyżka  wiórki mrożonego masła
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • papryka czerwona
    do smaku
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka obieramy ze skorupek.
  2. Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.
  3. Na maśle rumienimy pokrojoną w zapałki bułkę.
  4. Mleko łączymy z surowymi jajkami, serem, przyprawami, zalewamy jajka, wierzch posypujemy grzankami i wiórkami mrożonego masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min.
  5. Zakąskę podajemy bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

edyta1212

Posty : 0

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE