Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk jajka
ugotowane na twardo - 3 sztuki jajka
surowe - 12 plastrów szynka
chude - masło
do smażenia - musztarda
łagodna, do wysmarowania wędliny - 1 sztuka czerstwa bułka
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka ser żółty
utarty - 1 łyżka wiórki mrożonego masła
- pieprz
do smaku - sól
do smaku - papryka czerwona
do smaku - tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka obieramy ze skorupek.
- Dużą formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy plastry wędliny lekko posmarowane musztardą, na nich połówki jajek żółtkiem do spodu.
- Na maśle rumienimy pokrojoną w zapałki bułkę.
- Mleko łączymy z surowymi jajkami, serem, przyprawami, zalewamy jajka, wierzch posypujemy grzankami i wiórkami mrożonego masła, wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min.
- Zakąskę podajemy bardzo gorącą w naczyniu, w którym się zapiekała.