Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pomidory
- 1 szklanka ryż
ugotowany na sypko - 1 szklanka pieczarki
drobno posiekane - 1 sztuka cebula
- oliwa
- 1 szklanka ser żółty
utarty - 1 łyżka masło
- 2 łyżki bułka tarta
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - tłuszcz
do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte pomidory kroimy w poprzek na 2 części, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki.
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, lekko zasmażamy, dodajemy ryż, przyprawy, dokładanie mieszamy.
- Połówki pomidorów układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, nadziewamy farszem.
- Masło, ser, tartą bułkę i przyprawy ucieramy na jednolitą masę, rozkładamy w równych ilościach na wierzchu każdego pomidora.
- Sok oraz pestki z wydrążonych pomidorów przecieramy przez sito, wlewamy na spód naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez 20 minut.