Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- duża róża brokułów (ok. 50 dag)
- 15 dag pieczarek
- sok z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- zioła
- sól
- cukier
- 1 sztuka kubek jogurtu naturalnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły dokładnie umyć, wrzucić na 15 minut na wrzątek, osączyć, ostudzić.
- Świeże, młode pieczarki starannie oczyścić, obrać, umyć, osączyć, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Połączyć brokuły z plasterkami pieczarek.
- Jogurt wymieszać z solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Polać sałatkę przygotowanym sosem, posypać ziołami lub zieleniną.
- Podawać z białym pieczywem z masłem.