Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuska sałatka ryżowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 l  wody
  • 1 sztuka i 1/4 szklanki krótko ziarnistego ryżu
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki cebule (jedna cała, druga pokrojona w krążki)
  • 6 sztuk pomidorów bez skórki i nasion
  • 2 sztuki czerwone papryki bez nasion pokrojone w paski
  • 1/2 szklanki  zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki  czarnych oliwek
  • 1 łyżka  białego octu winnego
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 6 sztuk filetów anchois
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wodę z ryżem, liściem laurowym i całą cebulą doprowadź do wrzenia w dużym garnku. Zmniejsz ogień i duś przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Wyjmij liść laurowy i cebulę i dobrze osusz. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj ryż z krążkami cebuli (zostaw parę do udekorowania), pomidorami rozdrobnionymi, czerwoną papryką i oliwkami w dużej salaterce.
  3. Wymieszaj ocet i oliwę z oliwek w małej misce. Posyp solą i pieprzem i skrop sałatę. Dokładnie wymieszaj i udekoruj filetami z anchois o krążkami cebuli.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE