Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 l wody
- 1 sztuka i 1/4 szklanki krótko ziarnistego ryżu
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki cebule (jedna cała, druga pokrojona w krążki)
- 6 sztuk pomidorów bez skórki i nasion
- 2 sztuki czerwone papryki bez nasion pokrojone w paski
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 sztuk filetów anchois
- sól
- świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wodę z ryżem, liściem laurowym i całą cebulą doprowadź do wrzenia w dużym garnku. Zmniejsz ogień i duś przez 25-30 minut lub do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Wyjmij liść laurowy i cebulę i dobrze osusz. Pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj ryż z krążkami cebuli (zostaw parę do udekorowania), pomidorami rozdrobnionymi, czerwoną papryką i oliwkami w dużej salaterce.
- Wymieszaj ocet i oliwę z oliwek w małej misce. Posyp solą i pieprzem i skrop sałatę. Dokładnie wymieszaj i udekoruj filetami z anchois o krążkami cebuli.