Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Grecka sałatka makaronowa


26.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  makaronu penne lub sedani
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 sztuka bakłażan pokrojony w kostkę
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 sztuki szkalnki orzeszków pinii
  • 4 łyżki  białego octu winnego
  • 4 łyżki  białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka  ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 sztuki świeże papryki (różne kolory, wydrążone i pokrojone w cienkie paseczki)
  • 350 g  selera pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki  czarnych oliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki  rodzynek sułtańskich moczonych w ciepłej wodzie i odsączonych
  • 1 łyżka  drobno posiekanego oregano

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron wrzucić do dużego garnka z wrzącą, posoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i opłucz pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Ponownie odcedź i osusz na ściereczce. Przełóż do salaterki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i wstrząśnij.
  2. Bakłażana przełóż do durszlaka, posyp solą i pozostaw na 30 minut. Orzeszki pinii opiekaj na patelni dopóki nie zbrązowieją.
  3. 1 łyżkę oliwy, ocet, wino i ziarenka pieprzu podgrzej na dużej patelni. Dodaj bakłażana i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Odstaw. Na tej samej patelni, na dużym ogniu przez 5 minut podsmażaj paprykę.
  4. Bakłażana, paprykę, selera, oliwki i rodzynki dodaj do makaronu. Skrop pozostałą oliwą i posyp oregano. Dobrze wstrząśnij. Przed podaniem, przykryj folią i schładzaj przez 1 godzinę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mirabelle

Posty : 23

Przepisy: 4


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE