Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Hiszpańska sałatka ryżowa


13.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 200 g  długoziarnistego ryżu
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 500 g  pomidorów
  • 1/2 sztuki upieczonego na grillu kurczaka
  • 200 sztuk krewetek koktajlowych (mrożonych)
  • 1 sztuka puszka tuńczyka (180 g)
  • 2 sztuki cebule
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 6 łyżek  czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki  zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 4 łyżki  tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
  • 4 sztuki filety z sardeli
  • 2 łyżki  świeżo posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż wsypać do 1/2 l osolonej wrzącej wody i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski.
  2. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć nasady ogonków i pokroić w ósemki.
  3. Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości, następnie pokroić w kostkę. Krewetki delikatnie rozmrozić. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwki wypestkować. Ryż osączyć na sicie, nieco ostudzić. Następnie delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami.
  4. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, następnie ubić z olejem. Filety z sardeli osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć na pastę i dodac do sosu. Sałatkę wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE