Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Hiszpańska sałatka ryżowa


13.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 200 g  długoziarnistego ryżu
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 500 g  pomidorów
  • 1/2 sztuki upieczonego na grillu kurczaka
  • 200 sztuk krewetek koktajlowych (mrożonych)
  • 1 sztuka puszka tuńczyka (180 g)
  • 2 sztuki cebule
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 6 łyżek  czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki  zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 4 łyżki  tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
  • 4 sztuki filety z sardeli
  • 2 łyżki  świeżo posiekanej pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż wsypać do 1/2 l osolonej wrzącej wody i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski.
  2. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć nasady ogonków i pokroić w ósemki.
  3. Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości, następnie pokroić w kostkę. Krewetki delikatnie rozmrozić. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwki wypestkować. Ryż osączyć na sicie, nieco ostudzić. Następnie delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami.
  4. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, następnie ubić z olejem. Filety z sardeli osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć na pastę i dodac do sosu. Sałatkę wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE