Dzisiaj jest: Wtorek, 20.08.2019 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Kuskusowa sałatka


02.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  kuskusu
  • 3 szklanki  bulionu z kury
  • 1 sztuka papryka
  • 1 łyżka  curry
  • 1/2 łyżeczki  kurkumy
  • 1.5 łyżeczek  soli
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1/2 szklanki  rodzynek
  • 1 pęczek  kolendry
  • 1/2 szklanki  płatków migdałowych
    Sos jogurtowy
  • 30 dag  jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki  czosnku
  • kilka listków kolendry
  • 1 łyżka  soku z limetki
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Kuskus wsyp do miski i wymieszaj z rodzynkami.
  2. W garnku zagotuj bulion z dodatkiem curry, kurkumy, soli, pieprzu i oliwy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i zalej nim kuskus. Oklej miskę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  3. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Odłóż kilka listków kolendry, a resztę posiekaj.
  4. Gdy kuskus wchłonie bulion, spulchnij go widelcem. Następnie dodaj posiekaną paprykę i wymieszaj. Posyp kolendrą i migdałami.
  5. Sos jogurtowy: Jogurt dopraw do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z limetki. Wymieszaj z porwanymi listkami kolendry.
  6. Gotową sałatkę podawaj z sosem jogurtowym.
  7. Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE