Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- kilka listków sałaty lodowej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 sztuka ogórek
- 1 sztuka pomidor
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka mały filet z piersi kurczaka
- pestki słonecznika
- przyprawa gyros
- oliwa
- sok z cytryny
- posiekana bazylia
- posiekany koperek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek i cebulę pokrój w plasterki. Pomidor pokrój w ćwiartki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w oliwie i przyprawie gyros. Podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Na talerzu ułóż porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Na wierzchu ułóż plastry ogórka, pomidor, kukurydzę, cebulę i usmażonego kurczaka.
- W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, bazylię i koperek. Tak powstałym sosem zalej sałatkę. Posyp prażonym słonecznikiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka