Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki banany
- 2 sztuki pomarańcze
- 4 sztuki krążki ananasa z puszki
- winne jabłko
- mały melon
- 4 sztuki małe pomidory
- cytryna
- sok z 2 cytryn
- Sos
- 1 szklanka śmietany
- po łyżce koniaku i soku pomarańczowego
- 1 szczypta mielonej ostrej papryki chilli
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banany obrać, pokroić w grube plasterki. Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w cząstki, sok zachować do sosu. Ananas osączyć z syropu, każdy krążek podzielić na 4 części. Jabłko i melon obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
- Każdy rodzaj owoców oddzielnie skropić sokiem z cytryny. Pomidory umyć, podzielić na ósemki. Owoce i pomidory ułożyć w małych salaterkach, przybrać ćwiartkami cytryny. Sos podać oddzielnie.
Źródło przepisu: książka sałatki