Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pikantna sałatka śledziowa


19.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk płatów śledziowych w oleju
  • 7 sztuk małych ziemniaków
  • 2 sztuki ogórki kiszone
  • garść suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  musztardy
  • sok z małej cytryny
  • 2 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majonez
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 łyżka  posiekanego szczypiorku
  • 2 sztuki plasterki cytryny
  • 2 sztuki plasterki pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z odrobiną soli. Ciągle ucierając, dodaj sok z cytryny, olej i musztardę. Dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj. Polej sosem ziemniaki.
  3. Śledzie pokrój w cienkie paski. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Jeżeli śliwki są twarde to namocz je, a następnie przekrój na pół.
  4. Do miski wrzuć ziemniaki, śledzie, ogórki, cebulę i śliwki. Wymieszaj.
  5. Półmisek udekoruj sałatą i wyłóż na niego sałatkę śledziową. Polej ją majonezem. Całość udekoruj plastrami cytryny i pomarańczy oraz szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE