Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Sałatka Coleslaw a'la KFC


16.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka Coleslaw (w Polsce nazywana też Colesław) - jest to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda, czy ocet. Dodaje się również różne przyprawy i zioła.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 0.9 kg  startej na tarce białej kapusty
  • 1/4 szklanki  startej na tarce marchewki
  • 1.25 łyżek  sok z cytryny
  • 1 łyżka  drobno posiekanej zwykłej cebuli
  • 1/4 szklanki  majonezu (Winiary dekoracyjny albo Helmans)
  • 30 ml  mleka
  • 30 ml  maślanki
  • 3/4 łyżki  octu winnego
  • 1/4 szklanki  cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 1 szczypta  pieprzu czarnego do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce.
  2. Wsypać do dużej miski startą kapustą i marchewkę i wymieszać z rozdrobnioną cebulą.
  3. Zrobić sos. Mleko i maślankę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem winnym i z sokiem z cytryny, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  4. Sosem wlać do miski na warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc przed podaniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE