Dzisiaj jest: Środa, 12.12.2018 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5828

Sałatka kanaryjska


29.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka mała sałata rzymska
  • 6 sztuk dojrzałych jędrnych pomidorów
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1 sztuka dojrzałe, ale nie za miękkie awokado
  • 150 g  tuńczyka w oleju (z puszki)
  • 100 g  zielonych oliwek
  • 3 łyżki  łagodnego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Sałatę oczyścić, umyć i wysuszyć. Liście pokroić w paski i rozłożyć na półmisku.
  2. Pomidory umyć, usunąć nasady ogonków i pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki, a te rozdzielić na krążki. Awokado obrać, rozdzielić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę, a miąższ pokroić wzdłuż na cząstki. Tuńczyka osączyć i podzielić na kawałki. Wszystko łacznie z oliwkami rozłożyć na sałacie.
  3. Wykonać sos przez wymieszanie octu z solą, pieprzem i oliwą. Dołączyć natkę. Sałatkę pokropić sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE