Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka śledziowa z ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki solone filety śledziowe
  • 3 sztuki jajka
  • 2 sztuki duże winne jabłka
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 3 sztuki duże korniszony
  • 4-6 sztuk grzybków marynowanych w occie
  • 1 sztuka duży czerwony burak
  • 1/2 sztuki szkl. majonezu
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 2 szczypty  skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Burak wyszoruj, zalej wodą i gotuj przez 70 minut, aż będzie miękki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Filety śledziowe mocz przez 3-4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek, a kiedy całkiem wystygną pokrój w kostkę. Ziemniaki odcedź, ostudź i pokrój w grubą kostkę. Burak obierz i potnij w słupki.
  2. Filety śledziowe wyjmij z wody, osusz i pokrój na kawałeczki. Grzyby odsącz z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i razem ze skórką pokrój w grubą kostkę, a następnie skrop sokiem z cytryny.
  3. W miseczce wymieszaj śledzie, buraki, ziemniaki, jabłka, korniszony, grzyby i jajka. Majonez wymieszaj ze śmietaną i skórką cytrynową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE