Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki solone filety śledziowe
- 3 sztuki jajka
- 2 sztuki duże winne jabłka
- 2 sztuki ziemniaki
- 3 sztuki duże korniszony
- 4-6 sztuk grzybków marynowanych w occie
- 1 sztuka duży czerwony burak
- 1/2 sztuki szkl. majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty skórki otartej z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Burak wyszoruj, zalej wodą i gotuj przez 70 minut, aż będzie miękki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Filety śledziowe mocz przez 3-4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek, a kiedy całkiem wystygną pokrój w kostkę. Ziemniaki odcedź, ostudź i pokrój w grubą kostkę. Burak obierz i potnij w słupki.
- Filety śledziowe wyjmij z wody, osusz i pokrój na kawałeczki. Grzyby odsącz z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i razem ze skórką pokrój w grubą kostkę, a następnie skrop sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj śledzie, buraki, ziemniaki, jabłka, korniszony, grzyby i jajka. Majonez wymieszaj ze śmietaną i skórką cytrynową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Smacznego!