Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 4 sztuki liście endywii
- 2 sztuki dymki
- 2 sztuki pomidory
- 2 sztuki podwójne filety matiasy
- 4 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 100 g kwaśnej śmietany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach (czas gotowania ok. 20-25 minut). W tym czasie liście endywii umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski szerokości palca. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w krążki. Pomidory umyć, usunąć nasady ogonków i pokroić w ósemki.
- Matiasy osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki szerokości 3 cm. Ziemniaki odcedzić, krótko odparowa, obrać i pokroić na kawałki. Przygotować sos winegret przez zmieszanie octu z solą, pieprzem, cukrem i olejem. Sos lekko wymieszać z ziemniakami, matiasami, pomidorami i endywią. Sałatkę rozłożyć na talerzach.
- Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć przez potrząsanie , drobno posiekać i wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Śmietaną polać sałatkę. Można podawać z chelebem pełnoziarnistym.