Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka mały bakłażan
- 1 sztuka mała cukinia
- 2 sztuki pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj i osusz. Bakłażan, pomidory i cukinię pokrój w grubsze plastry, oprósz solą i odstaw.
- Gdy powierzchnia bakłażana pokryje się słonym sosem, opłucz plastry i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Warzywa ułóż na ruszcie piekarnika. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 10 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w plastry. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij na niej cebulę i czosnek.
- Upieczone i podsmażone warzywa układaj na przemian na półmisku.
- Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą i polej nim warzywa na talerzu. Dopraw do smaku pieprzem i tymiankiem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia