Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- 1 sztuka puszka groszku konserwowego
- 1 sztuka puszka tuńczyka
- 1 sztuka puszka kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu dekoracyjnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 200 g sera żółtego tartego
- 1 sztuka cebula ze szczypiorkiem
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Majonez połącz z jogurtem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
- Białka jajek oddziel od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Groszek, tuńczyk i kukurydzę odsącz z zalewy.
- Posiekaj w całości cebulę ze szczypiorkiem.
- W przezroczystej misce układaj kolejno: białka jajek, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natka pietruszki. Sałatkę podawaj schłodzoną.