Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki filety z kurczaka
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 sztuki małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 szczypta chilli
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 sztuk listków radicchio
- 1/2 sztuki pęczka roszponki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, posolić i obtoczyć w imbirze. Cytryny wyszorować, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, a potem na półplasterki.
- Kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie, a gdy się zarumieni, dodać cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusić, mieszając, około 10 min. Sałatę lodową i radicchio porwać na cienkie kawałki i rozłożyć na dużym, płaskim talerzu. Na sałacie ułożyć kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypać listkami roszponki.
Źródło przepisu: gazeta lubię gotować