Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Sałatka z kurczaka z majonezem cytrynowym


09.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 1 sztuka cebula
  • sól
  • 4 sztuki filety z piersi kurczaka (po ok. 150 g)
  • 3 sztuki pędy selera z listkami
  • 2 sztuki jabłka (najlepiej zielone)
  • 1 łyżka  wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 sztuki cytryny
  • 100 g  majonezu
  • 50 g  kwaśnej śmietany
  • pieprz kajeński
  • 4-6 sztuk liści sałaty (do ułożenia na nich sałatki)

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę umyć lub obrać i drobno pokroć. Cebulę obrać i przekroić na połowę. Razem z włoszczyzną włożyć do garnka i zalać wodą. Wodę zagotować i posolić. Dodać filety i pod półprzykryciem gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  2. Filety ostudzić w wywarze. Seler umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Listki opłukać i drobno pokroić. Jabłka umyć, usunąć pestki i również pokroić w kostkę.
  3. Natkę umyć i osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać. Orzechy rozłamać na małe kawałki. Połowkę cytryny umyć gorącą wodą, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mięso pokroić w kostkę.
  4. Majonez wymieszać ze skórką cytrynową, dwiema łyżkami soku cytrynowego i kwaśną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Wszystkie składniki wymieszać na sałatkę i dodać majonez. Liście sałaty umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sałatkę jeszcze raz doprawić do smaku i rozłożyć na listkach sałaty.
  5. Podawać z białym pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE