Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Sałatka z makaronu ryżowego, mięsem i krewetkami


27.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 100 g  makaronu ryżowego
  • 1 sztuka pomidor
  • 100 g  zielonego ogórka
  • 2 sztuki szalotki
  • 2 sztuki małe świeże czerwone papryczki chili
  • 150 g  mieszanego mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, drób)
  • 2 łyżki  oleju arachidowego lub rzepakowego
  • 100 g  ugotowanych krewetek
  • 3 łyżki  azjatyckiego sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek  soku z limonki lub cytryny
  • 4 sztuki duże zielone liście sałaty
  • opcjonalnie 4 pędy ziela kolendry

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron zalać obfitą ilością wrzątku i odstawić do napęcznienia. Pomidor i ogórek umyć i pokroić w drobną kostkę. Według uznania odkroić kilka plasterków ogórka do przybrania. Szalotki obrać i również pokroić w drobną kostkę. Paryczki chili umyć, oczyścić, odpestkować i drobno pokroić.
  2. Na gorącym oleju przesmażyć mięso, aż utworzą się grudki. Dołączyć szalotki i chili, dusić razem. Makaron odcedzić i pociąć nożyczkami na kawałki długości ok. 4 cm. Wymieszać makaron, mięso, pomidor, ogórek i krewetki, doprawić sosem rybnym, solą, pieprzem i na lekko kwaskowato sokiem z limonki lub cytryny.
  3. Liście sałaty i kolendry umyć. Z kolendry oberwać listki. Liście sałaty osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na nich sałatkę. Posypać kolendrą i przybrać plasterkami ogórka.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE