Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Sałatka z mozzarellą w vinegrecie


06.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 1 główka  sałaty z postrzępionymi listkami
  • 1 sztuka duża żółta papryka
  • 1 pęczek  rzodkiewek
  • 8 sztuk małych pomidorków
  • 30 dag  mozzarelli w dużych kulkach
  • 2 łyżki  białego octu winnego albo soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 szczypta  suszonej bazylii
  • 1 szczypta  suszonego oregano
  • 1 szczypta  suszonego tymianku
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • gałązki natki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do lekko posolonego wrzątku. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj je 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia. Sałatę opłucz, dokładnie osusz, większe liście porwij na kawałeczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk umyj, potnij w cienkie paseczki. Rzodkiewki i pomidorki oczyść, opłucz. Pomidorki podziel na połówki, a rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  2. Jajka potnij na cząstki, a kulki mozzarelli w grube plastry. Przygotowane warzywa ułóż w miseczce. Rozłóż na nich jajka oraz ser. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Wymieszaj z suszonymi ziołami. Ucieraj i powoli wlewaj oliwę. Całość ubij trzepaczką na jednolity sos. Polej nim składniki sałatki tuż przed podaniem.
  3. Gotową sałatkę udekoruj gałązkami natki. Podawaj z kawałkami bagietki albo z grzanką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

mucha

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE