Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Sałatka z oliwkami


07.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • duży kalafior
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  pasty anchois
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek  oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior zanurzyć na kilka minut w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Wyjąć, podzielić na ćwiartki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na pierścienie.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać. Ćwiartki kalafiora włożyć do wrzącej, osolonej wody i lekko posłodzonej, gotować ok. 15 min. Przelać go zimną wodą, ostudzić, pokroić w plastry. Ułożyć je na talerzu, przekładając pierścieniami papryki.
  3. Przybrać oliwkami, posypać natką pietruszki. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę, rozgniecione anchois, musztardę. Trzymać na małym ogniu stale mieszając, póki sos nie uzyska jednolitej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem, dobrze ochłodzić, polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE