Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • duży kalafior
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  pasty anchois
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek  oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior zanurzyć na kilka minut w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Wyjąć, podzielić na ćwiartki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na pierścienie.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać. Ćwiartki kalafiora włożyć do wrzącej, osolonej wody i lekko posłodzonej, gotować ok. 15 min. Przelać go zimną wodą, ostudzić, pokroić w plastry. Ułożyć je na talerzu, przekładając pierścieniami papryki.
  3. Przybrać oliwkami, posypać natką pietruszki. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę, rozgniecione anchois, musztardę. Trzymać na małym ogniu stale mieszając, póki sos nie uzyska jednolitej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem, dobrze ochłodzić, polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka sałatki i surówki


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE