Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- duży kalafior
- 2 sztuki czerwone papryki
- 2 sztuki cebule
- 1 łyżka pasty anchois
- 15 sztuk czarnych oliwek
- cytryna
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- cukier
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior zanurzyć na kilka minut w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Wyjąć, podzielić na ćwiartki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na pierścienie.
- Cebule obrać, drobno posiekać. Ćwiartki kalafiora włożyć do wrzącej, osolonej wody i lekko posłodzonej, gotować ok. 15 min. Przelać go zimną wodą, ostudzić, pokroić w plastry. Ułożyć je na talerzu, przekładając pierścieniami papryki.
- Przybrać oliwkami, posypać natką pietruszki. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę, rozgniecione anchois, musztardę. Trzymać na małym ogniu stale mieszając, póki sos nie uzyska jednolitej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem, dobrze ochłodzić, polać sałatkę przed podaniem.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki