Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Sałatka z oliwkami


07.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • duży kalafior
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  pasty anchois
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek  oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior zanurzyć na kilka minut w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Wyjąć, podzielić na ćwiartki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na pierścienie.
  2. Cebule obrać, drobno posiekać. Ćwiartki kalafiora włożyć do wrzącej, osolonej wody i lekko posłodzonej, gotować ok. 15 min. Przelać go zimną wodą, ostudzić, pokroić w plastry. Ułożyć je na talerzu, przekładając pierścieniami papryki.
  3. Przybrać oliwkami, posypać natką pietruszki. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać cebulę, rozgniecione anchois, musztardę. Trzymać na małym ogniu stale mieszając, póki sos nie uzyska jednolitej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem, dobrze ochłodzić, polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE