Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 sztuki ogórka
- 100 g sałaty radicchio
- 1/2 główki sałaty dębolistnej
- 1 sztuka peczek szczawiu
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 4 sztuki kromki pieczywa tostowego
- 8 sztuk plasterków wędzonego łososia
- kilka gałązek szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Aby przygotować dressing, wymieszać sok cytrynowy z solą oraz pieprzem i stale mieszając stopniowo dodawać oliwę. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, nożykiem do obierania warzyw pokroić na cienkie paseczki i wymieszać z dressingiem.
- Sałaty oczyścić i rozebrać. Liście umyć i osuszyć. Szczaw przebrać i oberwać od niego ogonki. Liście umyć i osuszyć. Każdorazowo zrolować ok. 10 liści i pokroić je na paseczki szerokości 1-2 cm. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Pieczywo opiec i pokroić na małe trójkąty. Plasterki łososia zrolować i pokroić w poprzek na paseczki szerokości ok. 2 cm.
- Ogórek wyjąć z dressingu. Liście sałaty zamoczyć w sosie i rozłożyć na cztery talerze. Ogórek ponownie włożyć do dressingu, wymieszać ze szczawiem oraz pomidorami i rozłożyć na talerze. Całość udekorować roladkami z łososia, tostami oraz szczypiorkiem.