Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 40 dag truskawek (lub innych owoców sezonowych)
- 20 dag sera białego
- 10 dag twarożku koziego
- 5 dag młodych świeżych listków szpinaku
- 1/2 sztuki pęczka bazylii
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- Sos
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser biały pokrusz w misce lub rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z twarożkiem kozim. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy serowej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
- Szpinak i truskawki opłucz, osusz. Truskawki pokrój w grube plastry. Na czterech talerzach rozłóż listki szpinaku i plasterki truskawek. Obłóż serowymi kuleczkami, posyp siekanymi orzechami laskowymi i listkami bazylii.
- Przygotuj sos: wymieszaj olej z pestek winogron z płynnym miodem, octem winnym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej składniki. Przed podaniem dodatkowo oprósz sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło przepisu: gazeta pani domu