Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sałatka z wędzoną rybą


13.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki jaja
  • 1 główka  endywii
  • 4 sztuki pomidory
  • 100 g  pieczarek
  • 2 łyżki  soku cytrynowego
  • 1 sztuka mała ostra papryka
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • 500 g  wędzonej ryby
  • 10 sztuk czarnych oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Jaja gotować 8 minut na dużym ogniu, następnie zalać zimną wodą, obrać i ostudzić.
  2. Endywię oczyścić. Pokroić w paski, umyć kilkakrotnie zmieniając wodę i dokładnie osączyć. Pomidory umyć, osuszyć i wyciąć nasady ogonków. Pokroić na ósemki. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pokroić na cienkie plasterki i włożyć do miski. Pokropić sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać. Paprykę przekroić na pół, usunąć łodyżkę i nasiona. Połówki papryki umyć, pokroić na cienkie paski i w oddzielnej misce posypać solą. Dodać cet i olej, wymieszać sos.
  3. Rybę pokroić na plasterki, jaja na ósemki, a oliwki osączyć. Pomidory, rybę i oliwki włożyć do miski z pieczarkami i wymieszać z przygotowanym sosem. Dodać pokrojoną endywię. Sałatkę wymieszać dopiero na stole. Do sałatki można podac ciemne pieczywo.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE