Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z zieloną fasolką, tuńczykiem, jajkami i ryżem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g  tuńczyka w oleju
  • 4 sztuki jajka
  • 2 szklanki  (400) ryżu basmati
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek  lekko rozgnieciony, ale cały ząbek czosnku
  • 1/8 łyżeczki  oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka gałązka bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy będzie miękka. Osusz i odstaw.
  2. Osusz tuńczyka i połam go widelcem na kawałki.
  3. Jajka umieść w garnku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 7 minut. Osusz i dokładnie wystudź. Obierz ze skorupek i odstaw.
  4. Ryż gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osusz i dokładnie wystudź.
  5. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, czosnek i oregano. Posyp pieprzem. Rozetrzyj czosnek. Skrop ryż dressingiem. Przenieś na duży talerz i wyłóż tuńczyka oraz fasolę na wierzch. Roztrzep 2 żółtka na wierzch ryżu. Dekoruj bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE