Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka z zieloną fasolką, tuńczykiem, jajkami i ryżem


15.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g  tuńczyka w oleju
  • 4 sztuki jajka
  • 2 szklanki  (400) ryżu basmati
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek  lekko rozgnieciony, ale cały ząbek czosnku
  • 1/8 łyżeczki  oregano
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka gałązka bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy będzie miękka. Osusz i odstaw.
  2. Osusz tuńczyka i połam go widelcem na kawałki.
  3. Jajka umieść w garnku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 7 minut. Osusz i dokładnie wystudź. Obierz ze skorupek i odstaw.
  4. Ryż gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osusz i dokładnie wystudź.
  5. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, czosnek i oregano. Posyp pieprzem. Rozetrzyj czosnek. Skrop ryż dressingiem. Przenieś na duży talerz i wyłóż tuńczyka oraz fasolę na wierzch. Roztrzep 2 żółtka na wierzch ryżu. Dekoruj bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE