Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Sałatka ze szparagami i żurawiną


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  białych szparagów
  • 1 sztuka mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek  dymki
  • 10 dag  sera cheddar
  • 3 dag  orzechów włoskich
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 2 łyżeczki  dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka  musztardy dijon
  • 5 dag  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać i po odcięciu końcówek pokroić na kawałki. Sałatę rzymską umyć i oczyścić. Większe liście porwać na mniejsze kawałki. Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekać. Ser pokroić w paski. Orzechy posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Po chwili dodać orzechy i krótko razem smażyć. Przełożyć z patelni do innego naczynia.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać ocet, dżem, musztardę, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek.
  4. Do zawartości miski dodać szparagi z orzechami, dymkę, ser i żurawinę. Całość lekko wymieszać. Sałatę położyć na listkach sałaty rzymskiej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 87

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE