Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 1 sztuka mała główka sałaty rzymskiej
- 1 pęczek dymki
- 10 dag sera cheddar
- 3 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki dżemu morelowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 5 dag suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obrać i po odcięciu końcówek pokroić na kawałki. Sałatę rzymską umyć i oczyścić. Większe liście porwać na mniejsze kawałki. Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekać. Ser pokroić w paski. Orzechy posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Po chwili dodać orzechy i krótko razem smażyć. Przełożyć z patelni do innego naczynia.
- W dużej misce dokładnie wymieszać ocet, dżem, musztardę, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek.
- Do zawartości miski dodać szparagi z orzechami, dymkę, ser i żurawinę. Całość lekko wymieszać. Sałatę położyć na listkach sałaty rzymskiej.