Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2019 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sałatka ze szparagami i żurawiną


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  białych szparagów
  • 1 sztuka mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek  dymki
  • 10 dag  sera cheddar
  • 3 dag  orzechów włoskich
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 2 łyżeczki  dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka  musztardy dijon
  • 5 dag  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać i po odcięciu końcówek pokroić na kawałki. Sałatę rzymską umyć i oczyścić. Większe liście porwać na mniejsze kawałki. Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekać. Ser pokroić w paski. Orzechy posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Po chwili dodać orzechy i krótko razem smażyć. Przełożyć z patelni do innego naczynia.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać ocet, dżem, musztardę, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek.
  4. Do zawartości miski dodać szparagi z orzechami, dymkę, ser i żurawinę. Całość lekko wymieszać. Sałatę położyć na listkach sałaty rzymskiej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE