Dzisiaj jest: Środa, 20.06.2018 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Sałatka ze szparagami i żurawiną


24.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  białych szparagów
  • 1 sztuka mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek  dymki
  • 10 dag  sera cheddar
  • 3 dag  orzechów włoskich
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 2 łyżeczki  dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka  musztardy dijon
  • 5 dag  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać i po odcięciu końcówek pokroić na kawałki. Sałatę rzymską umyć i oczyścić. Większe liście porwać na mniejsze kawałki. Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekać. Ser pokroić w paski. Orzechy posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Po chwili dodać orzechy i krótko razem smażyć. Przełożyć z patelni do innego naczynia.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać ocet, dżem, musztardę, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek.
  4. Do zawartości miski dodać szparagi z orzechami, dymkę, ser i żurawinę. Całość lekko wymieszać. Sałatę położyć na listkach sałaty rzymskiej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE