Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka biała rzodkiew
- 1 sztuka duża marchewka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 sztuk orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rzodkiew i marchewkę wyszoruj pod strumieniem wody, obierz i pokrój w cienkie słupki. Rodzynki zalej ciepłą wodą na 10 minut, a następnie dokładnie odsącz na sitku. Orzechy włoskie wyłuskaj i upraż na suchej patelni.
- Wymieszaj marchewkę z rzodkwią. Skrop warzywa sokiem z cytryny, posól, posłódź i polej olejem.
- Dodaj rodzynki i uprażone orzechy.
- Wymieszaj i podawaj zaraz po przygotowaniu.