Dzisiaj jest: Czwartek, 24.10.2019 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wiosenny bukiet sałat z oliwkami


13.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 15 dag  mieszanki różnych sałat
  • 1 pęczek  rzodkiewek
  • 3 sztuki jajka
  • 1 sztuka pomarańczowa papryka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 3 łyżki  czarnych oliwek
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 sztuki gałązki lubczyku (ewentualnie suszony)
  • 2 sztuki gałązki oregano (ewentualnie suszony)
  • 1 sztuka duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki  octu balsamicznego
  • 1 łyżka  sosu chili słodko kwaśnego
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 szczypta  soli
  • odrobina pieprzu czarnego

Sposób przyrządzania:

  1. Liście sałaty opłucz, starannie osusz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i potnij na cząstki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Liście sałaty porwij na kawałeczki. Rzodkiewki oczyść, pokrój na cząstki albo powycinaj z nich dekoracyjne kwiatki. Zioła jeśli są świeże grubo posiekaj. Pokrojone warzywa oraz czarne oliwki wymieszaj w salaterce.
  2. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Ocet balsamiczny utrzyj ze szczyptą soli oraz pieprzem. Gdy przyprawy połączą się z octem, dodaj sos chili, a następnie mieszaj i cienkim strumieniem dolewaj oliwę. Ubij trzepaczką na jednolity sos, ewentualnie przelej do słoika, zakręć i energicznie potrząsając wymieszaj. Sos połącz z ziołami. Przed podaniem sałatkę polej sosem i przemieszaj,
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE