Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sałatka grecka z fetą i sosem vinegret


01.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • cebula czerwona 2 szt.
  • sałata lodowa 1 szt.
  • ogórek zielony 3 szt.
  • oliwki 1 mały słoik.
  • papryka czerwona 2 szt.
  • pomidor 40 dag
  • ser feta 1 szt.
  • sos Vinegret
    Sos vinegret
  • 125 ml  oliwy
  • 4 łyżki  octu winnego lub cytryny
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  białego wytrawnego wina
  • pół łyżki ostrej musztardy gorczycznej
  • 1 sztuka ugotowane na twardo żółtko
  • sól. pieprz, szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

    Sos Vinegret: Do miski wkładamy musztardę i żółtko. Dokładnie ucieramy i wlewamy stopniowo oliwę. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i wraz z pozostałymi składnikami stopniowo, ciągle mieszając dokładamy do miski. Doprawiamy do smaku. Powstaje gęsty sos o konsystencji majonezu. Sałatka: 1. Sałatę lodową połamać palcami na małe kawałki i przełożyć ją na półmisek, następnie układamy warstwowo pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony ze skórką, paprykę czerwoną.2. Kroimy w drobne krążki cebulę czerwoną na nią układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę i oliwki pokrojone na połówki.3. Wszystko polewamy sosem Vinegret. Smacznego !



    Przepis dodany przez:

    Kruszynka

    Posty : 55

    Przepisy: 21


    Zobacz więcej na temat:

    sałatka greckaprzepisy na sałatki


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE