Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk mandarynek
- 1 sztuka granat
- 2 sztuki cykorie
- 6-8 sztuk rzodkiewek
- 1 łyżka brązowego cukru
- garść świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mandarynki obierz i pokrój w plastry, z granatu wyłuskaj nasiona, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Oddziel liście cykorii, umyj, usuń twarde i gorzkie nasady, a resztę porwij na kawałki.
- Kawałki liści cykorii i mandarynki ułóż w salaterce, posyp ziarenkami granatu i rzodkiewką.
- Listki mięty rozetrzyj z brązowym cukrem, dodaj sok z cytryny, oliwę i gałkę muszkatołową. Sałatkę polej sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka