Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g ser feta
- 1/2 główki sałata
- 1 sztuka papryka czerwona
- 2 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki ogórek zielony
- 1 garść oliwki
czarne - 1 sztuka cebula czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 3 gałązki mięta
- 1/2 sztuki cytryna
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę opłucz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w talarki. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki.
- Ogórek obierz, pokrój w półplasterki. Oliwki odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
- Miętę opłucz, osusz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek, miętę oraz pieprz. Na koniec dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki