Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie mix sałat
- 250 g pomidorki koktajlowe
- 200 g ser feta
sałatkowo-kanapkowy - 1 sztuka filet z kurczaka
podwójny - 3 łyżeczki przyprawa do gyrosa
- 3 łyżki olej
- pieprz
do smaku
- Sos:
- 3 łyżki majonez
- 3 łyżki jogurt naturalny
gęsty - 1 ząbek czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier puder
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser i kurczaka pokrój w kostkę. Mięso oprósz przyprawą do gyrosa i obsmaż na rozgrzanym oleju.
- Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz oraz cukier puder.
- Sałatkę układaj w salaterce warstwami: sałata, pomidorki, ser, kurczak. Wierzch polej sosem. Gotową sałatkę schłodź przez godzinę w lodówce.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka